Functionele Apparatuur - Orthodontie Haren

Functionele Apparatuur

Orthodontiepraktijk Haren

Alle zorgverzekeraars

Meest ervaren

Invisalign Diamond Status

Jong en oud

Hyrax

Een vaste beugel, ook wel een plaatjes-, slotjes-, of blokjesbeugel, bestaat uit brackets die op de tanden en kiezen zitten en uit verschillende draden. De vaste beugel wordt gebruikt om tanden en kiezen recht te zetten of te verschuiven. Vaak worden er elastiekjes voorgeschreven die dan gedragen moeten worden. Goed blijven poetsen is ontzettend belangrijk tijdens de hele behandeling, omdat blijvende witte plekken en ook gaatjes veel sneller kunnen ontstaan! Ook wordt het eten van harde dingen zeker afgeraden, maar zoals bij alle beugels krijg je bij ons uitgebreide instructie vóór de behandeling.

Lipbumper

Een lipbumper maakt ruimte in de ondertandboog door de grote kiezen naar achteren te verplaatsen d.m.v. lipdruk. Om de lipbumper te kunnen plaatsen worden er twee bandjes om de kiezen geplaatst die zijn vastgezet met een speciaal cement. De beugel is voor de patiënt uitneembaar, de bandjes niet.

Buitenboordbeugel

Met een buitenboordbeugel kan worden gestart om ruimte te maken in de bovenkaak. Soms wordt de buitenbeugel bijgeplaatst tijdens de behandeling met een aktivator of de vaste beugel. In alle gevallen hoeft een buitenboord beugel niet overdag te worden gedragen, en dit is voor velen vaak een grote geruststelling.

Plaatbeugel

Een plaatbeugel is ook een uitneembare beugel en wordt meestal alleen gemaakt voor de bovenkaak. Verschillende problemen (diepe beet, kruisbeet) kunnen hiermee worden (voor-)behandeld.

Herbst

Deze zorgt er net als de activator voor, dat de boven- en ondertandbogen goed tegenover elkaar komen te staan. De ondertandboog wordt wat naar voren geduwd en de bovenkant wat naar achteren.

Chirurgische kaakcorrectie

De stand van de tanden kan op iedere leeftijd worden aangepast. De stand van de kaken echter niet. Deze kan alleen rond de pubertijd worden beïnvloed. Wanneer de kaken na deze leeftijd niet correct ten opzichte van elkaar staan kan dit gecorrigeerd worden door middel van een kaakoperatie. Afhankelijk van de gebitssituatie en de kaakrelatie zal de operatie zich beperken tot alleen de boven- of onderkaak of worden beide kaken worden geopereerd.

Voorafgaand aan een dergelijke operatie worden de tanden en kiezen door middel van een vaste beugel recht gezet. Wanneer de tanden netjes in de rij staan zal de operatie plaatsvinden om de kaak/kaken te verplaatsen.

De keuze voor een kaakoperatie zal altijd na een consult bij de kaakchirurg worden gemaakt. Orthodontist en kaakchirurg moeten beide de patiënt zien en onderzoeken zodat zij samen kunnen bepalen wat de beste behandeling voor deze specifieke patiënt zal zijn. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld en besproken met de patiënt.

Samenwerking
Voor chirurgische kaakcorrecties werken wij nauw samen met het UMC en Martini Ziekenhuis te Groningen.

Ruimtegebrek

Soms is de kaak te klein voor alle tanden en kiezen en moeten er gezonde kiezen getrokken worden om ruimte te maken. Ook kan een overbeet gecorrigeerd worden door kiezen te trekken. In dit filmpje zie je verschillende voorbeelden.