Vaste Apparatuur - Orthodontie Haren

Vaste Apparatuur

Orthodontiepraktijk Haren

Alle zorgverzekeraars

Meest ervaren

Invisalign Diamond Status

Jong en oud

Slotjesbeugel

Een vaste beugel, ook wel een plaatjes-, slotjes-, of blokjesbeugel, bestaat uit brackets die op de tanden en kiezen zitten en uit verschillende draden. De vaste beugel wordt gebruikt om tanden en kiezen recht te zetten of te verschuiven. Vaak worden er elastiekjes voorgeschreven die dan gedragen moeten worden. Goed blijven poetsen is ontzettend belangrijk tijdens de hele behandeling, omdat blijvende witte plekken en ook gaatjes veel sneller kunnen ontstaan! Ook wordt het eten van harde dingen zeker afgeraden, maar zoals bij alle beugels krijg je bij ons uitgebreide instructie vóór de behandeling.

Correctieveren

Correctieveren worden samen gedragen met een slotjesbeugel. Door deze veren wordt de kaakrelatie tussen beide tandbogen op elkaar afgestemd. Door het ontwerp van deze beugel wordt bij het dichtbijten de onderkaak naar voren geduwd. De tandboog in de bovenkaak wordt zo naar achteren geduwd en de tandboog in de onderkaak wordt naar voren geduwd. Hierdoor kunnen overbeten worden gecorrigeerd.

Retentiebeugel

Als je beugel eruit mag, heb je een mooi en regelmatig gebit. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog wel de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Er zijn veel verschillende soorten retentiebeugels:

Een spalkje is een dun metalen draadje die aan de binnenkant van je voortanden wordt geplakt. Het draadje zorgt ervoor dat je tanden niet kunnen verschuiven. Een spalkje blijft vaak meerdere jaren zitten, hiervan merk je bijna niets. Zo krijgen je tanden en kiezen genoeg tijd om netjes op hun nieuwe plek te blijven staan.

Een ‘IR’ (Invisible Retainer) is een soort plastic hoesje die je over je tanden en kiezen kunt schuiven. Het hoesje sluit precies aan op je gebit, zodat je tanden en kiezen niet weg kunnen schuiven. Na een jaar kun je de IR steeds minder gaan dragen. Als je merkt dat de beugel strakker gaat zitten, doe hem dan weer wat vaker in. Draag de IR net zo lang totdat je tanden en kiezen goed stabiel zijn vastgegroeid.

retentie beugel spalkje